1/1

CASA GAYA  Atibaia, São Paulo, Brasil - 2019 -

GAYA HOUSE

fotógrafo / photographer: FRAN PARENTE 

O projeto Casa Gaya explora a interação da sua geometria com a expressiva vegetação do situ, servindo de lar para um casal que trocou a caótica vida metropolita de São Paulo pelo refúgio no campo. Seu desenho resulta numa construção discreta e minimalista.

 

A principal estratégia da arquitetura foi desconstruir o plano tradicional da cobertura, promovendo dobras intencionais e estratégicas. A combinação de movimentos em diversas inclinações dá ritmo à volumetria da cobertura, que é estruturada em madeira garapeira proveniente de manejo sustentável.

 

A casa foi projetada para receber amigos e familiares de maneira a preservar a privacidade do casal através do planejamento de distribuição em duas alas distintas: uma para os anfitriões e outra para os convidados.

 

De um lado, suíte master completa, escritório e sala de ginástica, entremeados por luz zenital e jardim; de outro lado, outras três suítes. Articulando as duas extremidades, um segmento que alia áreas internas e externas e inclui sala de estar, cozinha aberta, churrasqueira, extensas mesas de jantar e generosa piscina.

 

O projeto Casa Gaya, com 460m² em ambientes internos e 260m² em pátio externo, está localizado nas proximidades montanhosas de Atibaia, a 80 km de São Paulo.

Casa Gaya proposes a fusion between the architecture, its interior and the surroundings. The project explores the interaction between the house’s sophisticated irregular white volumes and the site´s impressive and special vegetation.

 

The complex and detailed design suggested proposes an unique and minimalist house. To achieve so, our main strategy was to deconstruct the traditional plain roof by adding purposeful foldings and calculated strategic cut promoting rhythm to the design. The impressive covered cantilever courtyard - 40 meters length by 4 meters shadow - was possible thanks to a combination of the wooden beams web and an imposing unique steel beam.

 

This project shelters a home for a middle-aged couple who chose to seek refuge from São Paulo´s chaotic metropolitan lifestyle in the countryside.

 

The house is projected to intimately entertain friends and family while preserving the couple´s privacy. This was achieved by constructing two different wings – one for the hosts and the other for guests. To support and encourage social interactions, these are connected by a shared common axis. This segment combines internal and external areas, and includes an open kitchen, barbecue space, extensive dining tables and pool.

 

The Casa Gaya final project is comprised of 460m2 indoors, 260m2 outdoors and a pool with its patio. On the inside, it includes a complete master suite, three guest suites, dining and living rooms, washroom, kitchen, pantry and laundry room. The complex is located in the vicinity of Atibaia city, 80km from São Paulo.