press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
Drone view by Caio Cardoso
press to zoom
Drone view by Caio Cardoso
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

CASA GAVIOTAS 

GAVIOTAS HOUSE    |     José Ignacio, Uruguay 

Candida Tabet Arquitetura + Santiago Fernandez  

fotógrafo / photographer: JOSÉ PAMPIN

Publicações / Press

 

ArchDaily.com

ArchDaily.com.br

O projeto Gaviotas, Casa La Ignacia, foi definido em dois pavimentos. No pavimento inferior, as quatro suítes para visitantes foram separadas das dependências de serviço por um hiato. Este vazio expõe de forma proposital o avesso da escada interna em concreto, uma oportunidade arquitetônica bem percebida.

O pavimento superior, com o objetivo de preservar a intimidade, acomoda somente a suíte principal, estrategicamente posicionada com vista para il Faro de José Ignácio.

Na sequência, bastante envidraçados e com bela vista ao mar, distribuídos em ângulos diversos e desalinhados um do outro, pousam sobre uma plataforma retilínea, de forma integrada, o living, jantar e cozinha. Entre eles, um pátio contém churrasqueira e forno à lenha.

A variação dos ângulos destes volumes define um ritmado perímetro nas áreas externas que resulta num deck e seus recantos com ampla vista para o mar.

A pequena cidade de José Ignacio, no Uruguai, de vocação festiva e social, com suas características climáticas e geográficas, nortearam o pensamento arquitetônico para este projeto que pretende ‘vestir’ com La Ignácia os seus moradores. Uma proposta de casa para morar, receber e compartilhar com amigos.

The small village of Jose Ignacio is well known for its social and festive atmosphere, so it is just fitting to take advantage of its characteristics and propose a house intended for well living, well hosting and enjoying with friends.

 

This project outlines two strategically positioned with one cantilevered floor and endless ocean views. The glass filled top floor defined by volumes placed on a flat platform in different angles and heights, and not aligned to showcase the vista, harmoniously houses the living room, dining room, and a chef’s kitchen with a patio for barbeque grill and wood burning oven. The interior angles afford an unconventional outdoor area with intimate corners and decks boasting ocean views. Also on the top floor, tucked in a more secluded area is the couple’s living corner, a generous main suite strategically positioned for ample views of “Il Faro de Jose Ignacio”.

 

A guest area with 4 suites in the lower level gives its guests independence and privacy. Adjacent and separated by a well-designed aperture exposing the back of the internal concrete stairwell is the service quarters.  In addition, an external stairwell connects the top floor directly to the street.

 

This project has proved that an ingenious architecture program can defy many topographical and space restrictions turning limitations into creative opportunities.