BOTANIQUE Hotel & Spa  Campos de Jordão, São Paulo, Brasil - 2012 -

BOTANIQUE Hotel & Spa

fotógrafo / photographer: TUCA REINÉS

 

maquete 3D / 3D model: STEIN LUZ

 

Premiações / Awards

 

 

Rethinking the Architecture -  Global Architecture & Design Award 2019

(honorable mention)

 

AAP The American Architecture Prize 

Firm of the Year 2017  - Residential Interior Design category (shortlisted)

 

INTERNATIONAL / AMERICAS HOTEL AWARDS 2013-2014

Best International New Small Hotel Construction & Design

Best New Small Hotel Construction & Design Americas

 

WAN Awards 2013 - Hotel of the year (shortlisted)


 

Localizado na junção de três vales de rio, cercado de uma pitoresca área montanhosa de vales e cumeeiras, no coração das montanhas da Mantiqueira, o Botanique Hotel & Spa se encontra envolto por uma rica mata Atlântica semitropical, 1.200 m acima do nível do mar e no coração do Bairro dos Mellos, a apenas 12 km de Campos de Jordão.

Durante nossa análise do entorno, observamos na cidade vizinha uma grande quantidade de casas construídas a partir do século 19, todas projetadas no estilo arquitetônico da Normandia, o que nos parecia um pouco descontextualizado.

Nosso objetivo arquitetônico era lidar com um estilo local existente emprestado da Europa, e inserir uma atração contemporânea, capaz de ir além de uma simples autenticidade.

Focamos em harmonizar diferentes elementos, como telhados muito inclinados e grandes fachadas de vidro, brincando com assimetrias e usando materiais vernáculos, como a madeira e pedra. Um estilo arquitetônico único, que incorpora enormes pedras, painéis de vidro, ardósia cor de chocolate,  tudo envolvido por estruturas com vigas e pilares de madeira de demolição.

A beleza da madeira em seu estado mais natural e suas conexões estruturais são deliberadamente expostas e se transformam na característica central da arquitetura. 

O complexo inteiro consiste em uma edificação, com seis quartos, restaurante, spa e onze vilas independentes, projetadas como uma série de vistas conectadas, quartos, lareiras e banheiros charmosos, providenciando uma fluidez de experiências.

O verde predominante do entorno, a floresta que invade, é a única cor permitida a se aproximar do amarelado da pedra e da madeira.

Acreditamos que o resultado expressa as influências multiculturais brasileiras de um modo que resulta autêntico e atemporal.

 

 

 

Surrounded by picturesque hillsides and stunning ridges the Botanique Hotel & Spa is located in the junction of three river valleys in the heart of the Mantiqueira Mountains. Despite being hidden in the middle of a mid-tropical forest 1200m above sea level it is only 12 km from the city of Campos do Jordão in the Bairro dos Mellos neighborhood.

As we became more familiar with the surroundings we came across a large number of Norman style houses that seemed rather misplaced in Brazil. Nonetheless it inspired the architectural language used for the project as we weaved together this borrowed European style with a contemporary appeal.

The complex consists of a main building containing six rooms, a restaurant and a spa. Detached from this building eleven villas were designed as a series of connected views, bedrooms, fireplaces and charming bathrooms providing continuity to a sequence of experiences.

The main building’s design was focused on harmonizing pitched roofs floating over monumental glass facade, creating playful asymmetries and mixing vernacular materials such as local stone and wood. A truly unique style emerged as large volumes of stone, towering glass facade, chocolate colored slate and old reclaimed wood pillars and beams.

The beauty of the rough wood and its structural connections become an architectural feature as they  are deliberately exposed.

The green of the surrounding forest was the only color allowed to be juxtaposed onto the natural yellowish stone and wood tones that enveloped the building. Due to the lightness and transparency of the monumental glass facade, this natural green backdrop completed the interior design just as beautifully as it composed the exterior views.